German Curry แกงคั่วกระท้อน ภาคเยอรมัน บรรยายไทย

Okay, I was promising to make my blog bilingual. I'm putting Thai and English in one page, hope this also helps has language practicing media (at your own risk). No, actually it helps with my laziness. lol

ตามที่สัญญาไว้ ว่าจะทำบล็อกเป็นสองภาษา ทำทั้งไทย อังกฤษไว้รวมหน้าเดียวกันเลย เผื่อใครอยากฝึกภาษาแบบ at your own risk. 5555

Today we have a guest, my favorite food tester. He's going to show how to make "Santol Curry" (Gaeng Kua Kra Tawn) for the first time. 

วันนี้ขอเสนอ "แกงคั่วกระท้อน" โดยฝรั่งรับเชิญจะมาทำแกงคั่วเป็นครั้งแรก ปกติจะอยู่เบื้องหลัง เป็นนักชิมเจ้าประจำจ้า



Here's what we need (Basically what I have in my fridge today) 

This is 20 minutes curry, so it's nothing fancy.

มาดูวัตถุดิบกันเลยยย วันนี้เป็นแกงคั่วที่ใช้เวลาแค่ 20 นาที ไม่มีการแอ๊บ พิถีพิถันอะไรนะ บอกไว้ก่อน



- 1 Santol                                                                                                              กระท้อน 1 ลูก
- 1 box of 250ml coconut milk.                                         กะทิกล่อง 1 กล่อง ประมาณ 250 มล.
- 200 grams. Sliced pork                                                     เนื้อหมู หั่นสวยๆ ประมาณ 200 กรัม 
- 2 1/2 tbsp. Red curry paste                                                           เครื่องแกงคั่ว 2 ช้อนโต๊ะครึง
(Add more or less depending on your taste)                         (เพิ่มลดตามวิจารณญาณในการกิน)
- 2-3 Red and green cayenne pepper, sliced                                     พริกชี้ฟ้าหั่นแฉลบ 2-3 เม็ด
- 1-2 tbsp fish sauce                                                                                     น้ำปลา 2-3 ช้อนโต๊ะ


And the essential for his curry, "Chang" Beer.                        
     และที่ขาดไม่ได้ เบียร์ช้าง เบียร์ไทย 



Let's do it!
เริ่มกันเล้ยยยย .............................

1) Slice pork (thin slice), Santol (in bite size, omit seed) and Cayenne pepper (diagonally). 
    หั่นหมู ชิ้นไม่หนามาก, กระท้อน หั่นชิ้นพอดีคำ ไม่เอาเมล็ด และ พริกชี้ฟ้าหั่นแฉลบ

                                          
  



2) Mix curry paste with 1/6 of coconut milk before heating. That weird white chunk in the pan is pork belly, he insisted it's his secret ingredient. Let's see....
ผสมเครื่องแกงกับกะทิประมาณ 1/6 ให้เข้ากัน ก่อนตั้งไฟ
ส่วนไอ้ก้อนขาวๆ ในกระทะ คือ มันหมู                                            ฝรั่งรับเชิญบอกว่านี่เป็น สูตรลับนะเว้ยยย  เห้ยยยย 
เอ้าา ลองดูค่ะ ท่านผู้ชม....


3) Stir the mixture over low heat and keep stirring. It needs patience to make good curry.
ผสมเข้ากันแล้ว เอาขึ้นตั้งไฟอ่อนๆ คนเรื่อยๆ ว่ากันว่า แกงจะอร่อย คนทำต้องใจเย็นๆ 




4) Add coconut milk, little by little, stir.
 Repeat until the fat layer shows 
เติมกะทิทีละนิด คนเรื่อยๆ ให้เครื่องแกงแตกมัน




5) Add your meat after the nice fat texture
แตกมันแล้ว รอไร ใส่หมูเลยจ้าา


6) When the meat is cooked, then it's time for Satol
พอหมูสุก น้องกระท้อน ตามมาติดๆ




7) Season with fish sauce 
น้ำปลาๆ มากน้อยตามอำเภอใจ



8) Add cayenne pepper and stir briefly before removing from heat.

ใส่พริกชี้ฟ้า คนให้เข้ากัน ยกลงจากเตา


The curry has its unique slight tangy flavor. Really good one, will definitely make it again. 
I mean, I hope he make it again. Hee hee......

รสชาติเป็นไง แกงคั่วกระท้อน เหยย มันอร่อยนะ จะบอก อมเปรี้ยวนิดๆ จากกระท้อน 
ทำอีกแน่นอน ขอให้ฝรั่งรับเชิญทำอีกแน่นอน อร่่อยๆ ถ่ายรูปอย่างเดียว สนุกจัง



                  Thank you for cooking (and washing) XD

           ขอขอบคุณที่มาเป็นฝรั่งรับเชิญในวันนี้ และล้างจานด้วย อิๆ



.............Behind the scene.....................


Human, I smell something.

ไอ้พวกมนุษย์ เราได้กลิ่นนะ ทำอะไรน่ะ

Comments

Popular Posts